A víz alatti világ egyik legikonikusabb helye a Rozsdás Rákolló, ott készül szupertitkos receptúra alapján a herkentyűburger, aminek elkészítési módját csak és kizárólag Spongya ismeri.

Spongyabob egy egyszerű, ám nagyon szerethető kékgalléros munkaerő, aki a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő turizmus – vendéglátás ágazatban dolgozik. Ő a valaha volt leglelkesebb munkaerő, aki imádja, amit csinál, annak ellenére, hogy egy meglehetősen kapzsi főnök és egy mindig mogorva pénztáros mellett dolgozik. Erőssége a lojalitás és a magas szintű motivációja mellett többek között az is, hogy kivételesen tisztelettudó, szabálykövető és hogy rá mindig lehet számítani.

Amikor az egyik részben munkát keres a teljes kétségbeesés fogja el, ugyanis rájön, hogy ő nem alkalmas semmi másra csak a herkentyűburger sütésre, ám azt kiválóan űzi.

Elég-e a mai munkaerő-piacon ha valaki motivált, szabálykövető és egy munkafolyamatban kiváló? Igen, ha ez pontosan találkozik a munkáltató elvárásaival.

A legfőbb kérdés tehát az, hogy az adott munkahely szervezeti kultúrája, a képviselt értékek és legfőképp a munkakör milyen személyiséget és készségeket vár el. Minél speciálisabban és szűkebb körben van meghatározva ez az elvárási lista, annál nagyobb a beválás esélye.

Ehhez az első lépés felmérni egy szervezeti diagnózis keretén belül a céget. Második lépés meghatározni a munkaköri követelményeket, melyek az adott munkakör betöltéséhez szükségesek.

Visszatérve a címben felvetett kérdésre. Milyen kompetenciákra van szükség a mai munkaerő-piacon? Pontosan azokra, amit egy adott munkahely és a betölteni kívánt munkakör elvár. Ha ezt meghatározzuk és a munkavállalók ezen képességeit célirányosan fejlesztjük, akkor lojális és jól dolgozó munkaerőre tehetünk szert.